Lýsing

Danska embætisverkið vil ikki viðurkenna løgtingssamtykt

Í vár samtykti løgtingið eitt uppskot til ríkislógartilmæli, so fólk av sama kyni kunnu giftast borgarliga, men nú vilja danskir myndugleikar hava løgtingið at viðgera málið av nýggjum av sonevndum lógartekniskum orsøkum. Millum annað vil danska Almanna- og innlendismálaráðið í einum føri hava talið ”7” broytt til ”VII”.

– Tað vísir seg sum, at danska embætisverkið hevur misskilt, at Løgtingið er lóggevandi myndugleikin í Føroyum, og tí eigur Almanna- og innlendismálaráðið sjálvandi ikki at hava møguleika at undirkenna samtyktina hjá Løgtinginum, sigur Tórbjørn Jacobsen, fólkatingsmaður fyri Tjóðveldi, sum nú hevur sett Karen Ellemann, Almanna- og innlendismálaráðharra, tveir spurningar um málið.

Tann fyrri snýr seg um, hvørt ráðharrin heldur tað vera rímiligt, at danskir myndugleikar forða løgtingsins vilja um at loyva fólkum av sama kyni at giftast borgarliga, og tann seinni um meira grundleggjandi spurningin um, hvørt tað yvirhøvur er í tráð við demokratiskar mannagongdir, at útynnandi valdið í Danmark ikki virðir lóggevandi valdið í Føroyum.

Spurningarnir eru soljóðandi:

Spørgsmål:
Anser ministeren det for hensigtsmæssigt ikke at respektere flertallet i Lagtingets vedtagelse af, at folk af samme køn skal kunne giftes borgerligt på Færøerne?

Bemærkninger:
Tidligere i år vedtog Lagtinget en rigslovsindstilling, som vil medføre, at folk af samme køn skal kunne giftes borgerligt på Færøerne, når Folketinget har behandlet sagen. Nu viser det sig, at regeringen i Danmark underkender Lagtingets vilje i sagen på grund af lovteknik. Bl.a. kræver Social- og indenrigsministeriet, at tallet ”7” skal ændres til ”VII” før rigsloven kan ændres af Folketinget. Betyder dette, at Danmark kun respekterer Lagtinget på fællesområder, når Lagtinget slavisk følger anvisningerne fra det danske embedsværk? Det undrer således, at man fra dansk side på grund af lovteknik vil nægte borgere af samme køn at giftes på Færøerne, når Færøernes lovgivende forsamling har vedtaget det.

Spørgsmål:
Anser ministeren det at være i overensstemmelse med grundlæggende demokratiske principper, at en dansk administrativ myndighed har højere kompetence end det færøske parlament?

Bemærkninger:
Familieretten, som er det område, hvor det danske embedsværk aktuelt vil underkende en beslutning fra Lagtinget, er ikke omfattet af negativlisten over sager, som efter overtagelsesloven fortsat skal være fællesanliggender. Derfor må der være enighed om, at området grundlæggende ligger hos de færøske myndigheder og kun er uddelegeret til danske myndigheder indtil Færøerne tager området hjem. Dette betyder således, at det til enhver tid må være Lagtinget og ikke det danske embedsværk som har det afgørende ord, når der skal ske ændringer på området. Alt andet er at underkende Lagtingets – og derved det færøske folks – vilje på et område, som er geografisk afgrænset til Færøerne og ingen betydning har for resten af kongeriget.

Tórbjørn Jacobsen

Deil hesa grein umvegis
468 ad
X