Lýsing

Við ábyrgd fylgir skylda

Røða, sum løgtingsforkvinnan Bjørt Samuelsen helt til setanina av evnistingfundi Norðurlandaráðsins í morgun.

Fru Rådspræsident, løgmaður, ministre, parlamentariker, gæster. Kære nordiske venner!

Det er mig en stor ære og glæde at ønske jer velkommen til Færøerne til denne nordiske tema-session under overskriften ”Sikkerhed, fred og beredskab i Nordatlanten”.

Det er første gang, at Nordisk Råd sætter tingmøde på Færøerne, og til dette historiske møde er 250 deltagere, deraf 87 parlamentarikere kommet, for at mødes og tale sammen om vigtige emner.

Går vi generationer tilbage i tid, så var vores lande mere kendt for klankrig, vikingetogter, kamp om territorier, magt og ære. I dag er fred og sameksistens Nordens varemærke.

Vi er, på trods af forskelligheder, ganske så homogene, og vi bygger alle vores lande på troen på demokrati og retssamfund. Vi er stolte af at kalde os velfærdsstater, som sikrer lav som høj adgang til helse- og socialtjenester. Vi er åbne overfor omverdenen i forhold til samhandel, kultur og politik. Vi har ligeværd mellem mennesker som en grundværdi og værner om presse og ytringsfrihed. Vi skatter uddannelse og kultur højt, og dyrker vores fælles kærlighed til musik, kunst, litteratur – og naturen. Alt det, som gør os rigere og klogere som mennesker.

Zoomer vi fra rummet ned på kloden, så er vi som en storfamilie, der lever i fredelig sameksistens, vi drikker kaffe og spiser sammen – det med god mad og drikke er vi jo særlig gode til. Norden er som en ø, et helle, et værnet område i en ellers alt for dysfunktionel og ufredelig verden.

Dog, zoomer vi direkte på den enkeltes borgers dagligdag, så er billedet ikke den rene idyl. For vi kæmper jo alle med voksende ulighed og kløften mellem rige og fattige. Hvor gennemsnitslevealderen er direkte knyttet til uddannelse, løn og adresse. Hvor folk med handicap ikke alle har samme mulighed til at virke og leve i samfundet. Hvor rasisme og fremmedfjendtlighed lurer bag mangt et hushjørne. Hvor narkotika og vold stjæler fremtiden fra for mange børn og unge. Og hvor vi, der lever nu, grådigt bruger af jordens resurser og sender regningen til vores børne- og oldebørn.

Men vores store styrke er, at vi tør og vil møde disse udfordringer og uretfærdigheder og finde løsninger på dem. Og det er vi ofte rigtig gode til i Norden. Vi er gode, og skal blive endnu bedre til at spejle os i hverandre og bruge vores fælles styrker og erfaringer til at løse vores problemer og løfte de borgere, som ikke har plads på de solbeskinnede grene.

Det, at sikkerhed, fred og beredskab er kommet så højt på den nordiske agenda, understreger den tunge alvor, vi alle kender inde i os, og som har lagt sig over verden.

At Stortinget blev afspærret på grund af bombetrussel, at svenskerne har fået besked om å forberede sig til krig, at Finland og Sverige besluttede sig for at blive medlemmer af Nato. At alle vores lande modtager flygtninge fra Ukraine og vedtager sanktioner mod et aggressivt krigsførende Rusland. Rædslerne i Gaza og Israel. At demokratiet dagligt mister terræn. Det er bare nogle af de mange tegn på en verden på skæv kurs.

At de nordiske lande viser vejen og er rollemodeller – og vores samarbejde – er derfor mere påkrævet og vigtigere end nogen gang.

Temadebatten her om lidt, om sikkerhed, fred og beredskab i Nordatlanten, er, desværre, uhyre vigtig og aktuel.

Jeg ser også med særlig interesse frem mod i eftermiddag at høre arbejdsgruppen fremlægge deres indstilling til Præsidiet vedrørende opdatering af Helsingforsaftalen.

I Lagtinget er der et unisont ønske om for alvor at få en plads ved det nordiske bord, som betyder et fuldgyldigt medlemskab af Nordisk Råd/Ministerråd. På dette besøg vil I også besøge Lagtinget, Føroya Tele og SEV og køre gennem en undersøisk tunnel med rundkørsel – dem er der få af i verden. Her vil I erfare, at Færøerne er et topmoderne land, der har taget lovgivende og økonomisk ansvar på så godt som alle områder, der er relevant for det nordiske samarbejde

Vi ligger midt i det såkaldte GIUK-område, som gør, at vores luftrum, infrastruktur på havets bund og søterritorium har stor sikkerheds- og forsvarspolitisk betydning, også for vores naboer. Landsstyret arbejder målrettet for at sikre det færøske folk en stemme og indflydelse på det sikkerhedspolitiske område. Vi ønsker at tage større ansvar og deltage aktivt i de nye muligheder, der nu har åbnet sig for samarbejde. Med ansvar kommer pligten. Og den vil vi påtage os – også i det nordiske samarbejde.

”Bert er bróðurleyst bak”, siger et færøsk ordsprog. Bar er broderløs ryg. I Norden bør ingen stå alene. Vi må stå sammen som gode søstre og brødre. Stå sammen på et ligeværdigt grundlag – for en tryggere og bedre verden.

Et givende tingmøde ønsker jeg jer alle. Hjertelig velkommen til Færøerne!

Bjørt Samuelsen
løgtingsforkvinna

Bjørt Samuelsen

Deil hesa grein umvegis
468 ad