Lýsing

Røðan hjá Páll á Reynatúgvu fyri krúnprinsaparinum

 

Deres kongelige højheder!

Velkommen i Løgtingið, og tak for sidst.

Det var en kongefest. Ikke mindst talen fra kronprinsessen, der var en kommende dronning værdig. En af de mest hengivne og varme taler jeg har hørt, fra en kvinde til sin mand.

Jeg blev også imponeret over hvor gode deres højheder er til at danse rock and roll.

Deres kongelige højhed!

Født sidst i tresserne. Gift i maj måned. I 2004. Skøn pige, fra en skøn ø. 4 dejlige børn. To piger, og to drenge. Historien er din. Den er også min. Så noget har vi da tilfælles, deres kongelige højhed.

Vores to piger var blomsterpiger til jeres besøg på Sand i 2005. Den ene af dem skal spille pokalfinale på lørdag, så jeg har vist ikke noget valg der.

Langt den største og mest betydningsfulde del af tilværelsen for os forældre, er at være sammen med vores børn. Give dem omsorg, tryghed og glæde. Og jeg skal ærligt indrømme at jeg smugkiggede til nogle af tv programmerne i anledning af deres halvtredsårs fødselsdag.
Imponeret af det engagement, sammenhold, og nærvær, i som familie formår at sende ud til befolkningen. Og efter alle dem at dømme, der valgte at løbe sammen med kronprinsen, så rækker deres kongelige højheder langt ind i befolkningens hjerter også.

I er jo et levende bevis på at forskellige verdener kan bygge bro. Bevis på at respekten for hinandens baggrund, kultur, og fremtidsvisioner er essentiel i at lykkes. Sammen. Og hver for sig.

Løgtingið er en gammel institution. Vi plejer at sige at det er verdens ældste parlament. Dateres tilbage til før år 1000. Som spirende demokrati, er vi på vej fremad, og vi 33 parlamentarikere, har en meget dygtig, men rationel administration til at hjælpe os i befolkningens tjeneste.

En af vores opgaver som lovgivere, er at balancere tilværelsen hos vores borgere. Gøre vores til, at samfundet giver plads til familien, til børnene, og samtidig stimulere borgernes egne muligheder for at deltage i samfundets indretning og udvikling.

Dejligt at vi denne gang, også får vist jeres søde børn Færøerne. Forhåbentlig får også de et fint indtryk af øerne, selv om vejret jo er omskifteligt.

Børneleg på Færøerne kan være en udfordring. Jeres børn får næppe så lang en snor, som de og deres lillebror, prins Joachim, havde på et vist tidspunkt på Skúvoy, for mange år siden. Der fandt i sammen i leg med de lokale børn og nogle fugleunger. Verden har ændret sig meget siden da.

Også på Færøerne er der sket ændringer. Og som i forhåbentlig får indtryk af, synes vi at vi kan være ganske glade for den generelle udvikling på Færøerne. Det går godt her ude i Nordatlanten.

Befolkningstallet vokser. Arbejdsløsheden er borte. Erhvervslivet buldrer afsted . Det går næsten for godt på Færøerne i øjeblikket. Kunsten er vel i politik, som i livet, at få de gode stunder til at vare så længe som muligt.

Vi håber at deres kongelige højheder finder gæstfrihed, varme og engagement på Færøerne, og at jeres børn nyder oplevelsen, mens de beriges af nordatlantens natur.

Her til sidst skal jeg bemærke at Løgtingið, har valgt at give kronprinsen en lille gave, Whisky sten fra Undirgrund til en afslappet stund, og et strikket tørklæde til kronprinsessen fra Guðrun og Guðrun.

Endnu engang velkommen og held og lykke på rejsen videre.

 

 

Deil hesa grein umvegis
468 ad