Lýsing

FØROYSKAN LØGREGLUOVASTA

Kunningarskriv frá Tjóðveldi á Fólkatingi
Tað hevur týdning, at eisini ovasta leiðslan hjá løgregluni í Føroyum er mannað við føroyingum, sigur Søren Pape Poulsen, danskur løgmálaráðharri, í svari uppá fyrispurning, sum Magni Arge, fólkatingsmaður, setti honum fyri viku síðani.

 

Niels Erik Nymark, sjefpolitiinspektørur í Føroyum, hevur ført fram, at hann heldur tað verða skilagott at seta ein føroyskan eftirmann í sessin, tá hann sjálvur fer frá í 2017.
Niels Erik Nymark greiddi millum annað frá, at hóast hann eftir hondini væl skilti føroyskt, so er tað betri, um tað eru persónar, sum hava gott innlit í málið og mentanina, ið taka við leiðandi størvum.
– Tað er ikki oftari enn so, at leiðandi danskir embætismenn tala so greitt, og tí helt eg hetta verða eitt gott høvi at taka spurningin upp. Løgmálaráðið setir leiðsluna hjá løgregluni, og kann tí ikki bera seg undan at taka støðu til spurningin, sum ráðið annars gjørdi, tá tey voru spurd um málsligu førleikarnar hjá dómarunum við Eystara landsrætt. Tá var svarið, at dómsvaldið sjálvt tekur støðu til tann spurningin, sigur Magni Arge.
Umframt at nevna týdningin av, at komandi løgregluovastin hevur innlit í føroysk viðurskifti, nevnir løgmálaráðharrin, at tann best kvalifiseraði verður settur.
– Sjálvandi skal løgregluovastin í Føroyum, umframt aðrar kvalifikatiónir eisini duga føroyskt og hava innlit í føroysk viðurskifti – tað sigur seg sjálvt. Vónandi fara vit eisini skjótt undir eina tilgongd um at yvirtaka føroysku løgregluna, sum yvirtøkulógin leggur upp til, sigur Magni Arge, fólkatingsmaður fyri Tjóðveldi.

 

Sí spurning til og svar frá Søren Pape niðanfyri: 

Spørgsmål nr. S 632 fra medlem af Folketinget Magni Arge (T):

 

”Er ministeren enig i, at færøsk politi bør rekruttere deres ledere blandt færinger, og er det sandsynligt, at det bliver en færing, som bliver ansat som chefpolitiinspektør på Færøerne, når en ny skal ansættes i løbet af 2017?”

 

Begrundelse:

”De tre øverste ledere i færøsk politi er, som situationen er nu, danskere. Den nuværende chefpolitiinspektør udtalte til fagbladet DANSK POLITI i juni 2016, at ”sprogbarrieren og de kulturelle forskelle er en hæmsko, for færingerne er et meget selvstændigt folkeslag. Jeg mener, at færøsk politi på sigt bør være selvforsynende med ledere på øverste niveau, og en af mine vigtigste opgaver er at få kørt en eller flere i organisationen i stilling som chefpolitiinspektør, inden min kontrakt udløber i 2017. Jeg ser kun mig selv som en overgangsperson.” Når den øverste ledelse inden for politiet på Færøerne udtrykker sig således, må det betyde, at de oplever det som en konkret ulempe, at politiet ikke er mere lokalt forankret i sit virke på Færøerne.”

 

Svar:

Det er efter min opfattelse afgørende, at den bedst kvalificerede ansøger udnævnes ved besættelse af ledende stillinger i politiet på Færøerne. Det er samtidig væsentligt, at færinger er repræsenteret i politiet på Færøerne – også på øverste ledelsesniveau – og derfor indgår det også allerede i vurderingen af ansøgere til lederstillinger i politiet på Færøerne, om ansøgerne har indsigt i færøske forhold.

Magni Arge

Deil hesa grein umvegis
468 ad